Entorn

L'entorn...

Apart del nucli antic al que hi dediquem l’apartat de que visitar? al terme hi trobem 3 antics nuclis avui totalment despoblats: Sant Pere de Sabella, Saladern i Torlanda

Sant Pere de Sabadell

 

Sabella de l’Abadiat es troba a la part occidental del terme de Conesa, en l’altiplà segarrenc, damunt d’un turó on hi destaca l’església romànica de Sant Pere de Sabella. 

L'església fou declarada Monument Històrico-Artístic el 1977. És un edifici romànic de finals del segle XII i principis del XIII d’una sola nau, amb volta apuntada i absis semicircular. La teulada de la nau està feta amb lloses de pedra i coronada per una espadanya d’esteles funeràries. 

La portalada romànica presenta dos capitells amb motius zoomòrfics (ocell empaitat per una figura humana).

Sabella de l’Abadiat fou un nucli de població depenent del monestir de Santes Creus des de l’any 1383 fins a la desamortització del 1835. 

Darrera l’església encara és poden observar restes d’antigues edificacions amagades entre la vegetació. 

Sota el camí, a pocs metres de l’ermita, si conserva un pou de gel de planta quadrada acabat amb una volta apuntada.

Al peu del turó destaca el “Mas dels Sabella”, una construcció de grans dimensions que actualment està en molt mal estat.

Per arribar-hi podem anar per la pista asfaltada de Conesa a Forès fins a trobar la cruïlla de Sant Pere de Sabella. 

Una caminada de poc més de 9 km entre camps de cereals i boscos de pins i rebolls ens portarà fins a l’ermita tot seguint una ruta que passa pel Pla de Maria, punt més alt del terme, i on es pot gaudir d’unes boniques vistes.

Es pot descarregar la ruta a: caminsconesa.blogspot.com Ruta taronja.

El trobem a la part sud de Conesa, a la dreta de l’actual carretera de Rocafort a Conesa, al cim d’un petit pujol. Al 1178 Torlanda era adquirida per Alfons I, posteriorment però passà a Santes Creus amb Conesa. Al 1378 trobem enregistrats 12 focs, als segles XVIII i XIX només hi habiten dues famílias, i als inicis del segle XX va ser despoblat. L’església del poblat (totalment enderrocada), estava dedicada a Santa Llúcia, la imatge de la qual va ser traslladada a les Piles.

 
Torlanda

 

 

Saladern

 

El trobem a la part nord-occidental del terme, a 6 km de la vila, a la vora de la riera del mateix nom, on hi ha l’antiga quadre de Saladern, i ruïnes d’un antic castell i església construïda als inicis del segle XIV. A mitjans del segle XX ja trobem el lloc totalment despoblat, tot i que hi ha una casa quer reta en peu que sols er ocupada els caps de setmana i en període de vacances.